Hvordan få tilbake motivasjonen for trening?

29. desember 2017 / No Comments
Foto: Heidi Nahalie Hovland

Dette er en case som mange synes er vanskelig. Hvis det gjelder deg selv eller noen du er glad i som har landet litt for hardt ned i sofaen, så skal du få et par tips av meg. Når det kommer til å konfrontere en du er glad i med at de er inaktive og at du er bekymret for de kan være vanskelig. Jeg håper at dette kan bidra til å gjøre den samtalen litt enklere. I siste delen av innlegget får du et knippe gode grunner til å være aktiv. De kan du bruke både for din egen og andres motivasjon.

De du er glad i

Her er det snakk om å gå varsomt frem. Jeg tror på å allerede fra starten vinkle samtalen i en positiv retning! Unngå å snakke om at vedkommende har vært dårlig på å trene, lagt på seg mye eller ser sliten og energiløs ut. Dette vet de nok mer enn godt nok allerede! Det kan være en ide å kanskje invitere vedkommende til en treningsøkt eller en gåtur for den saks skyld. Legge opp til aktiviteter som de liker, og aktiviteter der de vil oppleve mestring og ikke minst å ha det gøy!

De aller fleste som er kommet i en situasjon der de er inaktive, er smertelig klar over tingenes tilstand. Allikevel kommer de seg ikke ut av det. Pass derfor på å ikke legge listen så høyt! Her må folk møtes på sitt nivå, samtidig som de må stilles krav til. Innimellom er det ikke mest hensiktsmessig at de nærmeste er de som stiller kravene, men de kan legge til rette for det. Kanskje er det en løsning å investere i noen timer med Personlig Trener? Da er det viktig å gjøre et godt grunnarbeid med å finne en PT som er riktig for akkurat den som skal ha timene. Hvilke behov har vedkommende, hva slags type er vedkommende, og hva blir vedkommende motivert av. Hva trives han eller hun med å gjøre? Så må man ta jobben med å finne en PT som har god kunnskap rundt det din person trenger, og som kan passe som type. Kjemi har utrolig mye å si for at et kunde/PT samarbeid skal fungere!

InBody Test

Foto: Heidi Nathalie Hovland

VIKTIG VIKTIG

HUSK AT DERSOM DU SKAL TRENE ELLER GJØRE NOE AKTIVT SAMMEN MED DEN DU VIL HA OPP AV SOFAEN – IKKE LØP 50 METER FORAN Å TENK AT DE SKAL TA DEG IGJEN!!! HER ER DET DE SOM MÅ FÅ SKINNE OG VÆRE DEN SOM DRAR OG DEN SOM KOMMER FØRST I MÅL!!!

Hva med deg selv?

Handler det om deg, da er saken greiere, for da er det DU som må bestemme deg for å gjøre en forskjell. Det holder ikke å kun tenke på det, du må gjøre små endringer over tid. Jeg tror at det er lite gunstig å gjøre alt på en gang. Det å plutselig begynne å trene 5 ganger i uken og sette seg skyhøye mål, det kan gi en motivasjonsboost på kort sikt. Erfaringsmessig vil mange av de som starter litt krampeaktig fort falle av igjen. Det kan på flere måter sammenliknes med de som begynner på strenge dietter. Det fungerer for mange der og da, men på sikt faller de fleste tilbake til gamle mønstre. Det resulterer ofte i enda dårligere vaner enn det som opprinnelig var. Gang på gang viser det seg at små endringer over tid er, for veldig mange, det som fungerer best på sikt. Det er stort sett de som klarer å holde seg til den nye livsstilen over tid.

Foto: Heidi Nathalie Hovland

8 Gode grunner til å være i aktivitet
Det fysiske
  1. Muskelmassen reduseres. Musklene MÅ bli stimulert jevnlig for ikke å sakte men sikkert svinne bort. Allerede fra midten av 20 årene begynner muskelmassen gradvis å forsvinne. Så du må gjøre en innsats for å holde den ved like.
  2. Ved å være aktiv minsker du risikoen for å utvikle hjertesykdom og høyt blodtrykk. Det er mindre sjans for å utvikle diabetes type 2. Har du allerede denne diagnosen kan fysisk aktivitet bidra til å lettere kunne leve med den. I tillegg minsker det sjansen for benskjørhet. Dette med flere helsemessige gevinster får du ved trening/fysisk aktivitet.
  3. Kroppen blir generelt sterkere, du får bedre lungekapasitet, bedre balanse og energinivået øker.
  4. Ved å være fysisk aktiv, blir mange også naturlig mer opptatt av hva de spiser. Å spise sunn mat er det definitivt en stor helsegevinst i! Dersom du sliter med vekten, er det ca 70% kost og 30% trening som skal til for å gjøre en forskjell. Selv om kosten spiller den største rollen, er fysisk aktivitet med på å skape en fullstendig endring i atferdsmønster. Og i mange tilfeller er kombinasjonen av trening og kosthold en vinner.
Det mentale
  1. Humøret blir bedre! Trening med en viss intensitet frigjør endorfiner, som er kroppens gladhormoner. Å jevnlig gi en boost av disse til kroppen er en gave til deg selv! Det kommer garantert til å bidra til en mer positiv hverdag!
  2. Mindre sjans for depresjon. Det er forsket på, og bevist, at det er en sammenheng mellom fysisk aktivitet og god mental helse.
  3. Jevnlig mestringsopplevelse. Så lenge du legger listen på et nivå der det er overkommelig å prestere, vil du med jevne mellomrom oppleve mestring. Mestring gir motivasjon til å fortsette, og til å stadig sette seg nye mål. Med det vil du hele tiden ha progresjon i treningen din, og DA er det gøy!
  4. Bruk fysisk aktivitet til å være sosial! Husk at du kan være sosial samtidig som du trener. Gå på en gruppetime der du møter folk. Ta med deg en venn eller venninne ut for å trene. Avtal med noen å møtes for en styrkeøkt. Da få du både kvalitetstid med de du er glad i, og gir kroppen din kvalitet!

Jeg håper dette var med på å boost din energi aldri så lite!!!

Lykke til!

Klem M <3

 

No comments

— Be the first to comment! —

Legg igjen en kommentar

© 2020 Madeleine Daleng . All rights reserved.

Hold deg oppdatert!

Motta en mail når bloggen er oppdatert med nye innlegg!