For en gang skyld tidlig ute….

13. mai 2018 / No Comments
Bunad beltestakk fra Bø i Telemark

Normalt sett er jeg god på å planlegge, samtidig som jeg ofte er ute i siste liten. Planen er ofte et faktum, også tar det ene det andre, så blir det ofte litt stress for å komme i mål til slutt allikevel. Du kjenner deg kanskje igjen? Jeg har inntrykk av at 17.mai er en typisk dag der mange står å stryker bunadskjorten sent på kveld 16.mai. Det siste bunadssølvet pusses idet finstasen tas på morgenen 17.mai, og det løpes ut døren for å rekke flaggheising og barnetog.

I GOD tid for en gangs skyld…

I dag har vært en skikkelig fikse og ordne dag her hos oss. Jeg vet at mandag, tirsdag og onsdag blir relativt hektiske, fordi jeg må dytte 5 arbeidsdager inn i 3. Det er jo slik at vi som jobber for oss selv, vi har jo ikke disse fridagene. Leverer vi ikke, blir det heller ikke noe å fakturere. Disse inneklemte dagene og fridagene som lander på ukedager er jo egentlig drepen for oss! Haha, misforstå meg rett, det er deilig med en fridag hist og her. Samtidig må jo den jobben som skulle vært gjort disse dagen gjøres andre dager. De andre dagene får ikke mer enn 24 timer, så her er det bare å henge i stroppen. Heldigvis elsker jeg jobben min, så det er ikke stress.

Når det er sagt, er det sånn at fridagene må være ganske godt planlagt. Som dager som i dag. I tillegg til å gjøre istand ute, da vi skal ha 17.mai frokost hjemme hos oss. Dog bare med besteforeldre før barnetoget, men allikevel. Terrassen og terrassemøblene er vasket. Den nye leveggen er blitt malt, lillebilen har fått sommersko, og blomstene er tatt hånd om. Hekken er klippet, og liste for innkjøp er laget.

Bunaden er nå i orden. Jeg må innrømme at om den hadde trengt en rens, så hadde jeg vært ALT for sent ute! Heldigvis var den fin, så det var ikke noe å tenke på. Det som måtte gjøres, var å gå over sølvet, styrke bunadskjorte og ikke minst gå inn nye bunadsko.

Renhold

Bunadskjorten blir klar for 17.mai!

bunad sølv

Også denne bunaden…

Når det handler om bunad, så er jeg veldig tilhenger av at det skal være ekte og autentisk. Bunadskjorten har broderier fra midten av 1800 tallet, og Beltestakken er også fra 1840 årene. Bunadspolitiet vil kanskje arrestere meg da jeg ikke har et eneste familiebånd til Telemark. Grunnen til at valget falt på denne bunaden var rett og slett av den er så uslåelig vakker. Jeg føler at den er skikkelig MEG. Når det skal legges så enorme summer i et klesplagg, så må det være noe jeg liker skikkelig godt. Når det er sagt, var det utrolig viktig for meg å gjøre tradisjonelle og riktige valg for bunaden. Jeg dro til Bø i Telemark for å få den sydd. Alt av søm, vev og annen jobb på drakten ble gjort i Norge, av mennesker som setter sin ære i å lage ekte norske bunader. De fører gamle håndverkstradisjoner videre. Det er så utrolig flott, og jeg må innrømme at jeg kjenner på en viss mengde av æresfrykt, stolthet og enorm nasjonalromantisk glede når bunaden er på. Det er sjelden, eller aldri at jeg føler meg så fin! Bunad beltestakk fra Bø i Telemark
Bunad beltestakk fra Bø i Telemark

Bunad beltestakk fra Bø i Telemark

Skoene er splitter nye, og jeg digger de så innmari! Noen synes det likner på Pippi Langstrømpe sine sko, og jeg kan skjønne hva de mener. Allikevel synes jeg de er så utrolig kule. Rett og slett fordi de er fra 1800-tallet.

Håper du er klar for 17.mai!

Klem M <3

 

No comments

— Be the first to comment! —

Legg igjen en kommentar

© 2019 Madeleine Daleng . All rights reserved.

Hold deg oppdatert!

Motta en mail når bloggen er oppdatert med nye innlegg!